• 0212 370 43 43
    Hemen arayın, sigorta uzmanlarımız sizi bekliyor!
    Pzt-Cmt 
    09:00-18:00

Araç Klima Bakımı İçin Bilinmesi Gerekenler

05.20. 2014


Hepimiz yazın bunaltıcı sıcaklarında araçlarımızda klima kullanıyoruz. Ancak sıcak günlerin kurtarıcıları ile soğuk günlerde yeterince ilgilenmediğimiz, bakımlarını yaptırmadığımız için çeşitli sorunlar yaşıyoruz. Bunların başında, araç klimaları karanlık ve nemli ortamlar olduğu için buralarda oluşan küf ve mantarın hastalıklara davet çıkaracak yerler halini alması geliyor. Ayrıca birçok kişi klima tamirinin ne kadar pahalı olduğunu bilmiyor. Hâlbuki alınacak önlemler ve belli dönemlerde yaptırılacak bakımlarla olası masraflardan kurtulmak mümkün. Bu kadar önemli ama bir o kadar da bilinmeyen bir konu olan araç kliması bakımı hakkında bilinmesi gerekenleri sizin için listeledik..


Araç Klima Bakımı İçin Bilinmesi Gerekenler


Klima, yaz aylarındaki bunaltıcı sıcaklarda vazgeçilmez bir aksesuar. Fakat araç klimaları karanlık ve nemli ortamlar olduğu için küf ve mantar oluşumu için uygun yerlerdir. Bu yüzden kış aylarında ihmal edilen araç klimaları, küf ve bakteri oluşumuna ortam sağlayarak yaz aylarında hastalıklara neden olabiliyor.  
Birçok kişi klima tamirinin pahalı olduğunu bilmiyor. Hâlbuki alacağınız önlemler ve belli dönemlerde yaptıracağınız bakımlarla olası masraflardan kurtulabilirsiniz. Sizler için araç klima bakımında bilinmesi gerekenleri listeledik.  

Araca Binerken


Güneş altında kalan arabaların iç sıcaklıkları bir hayli yüksektir. İçerdeki var olan sıcaklığı dışarıya atmadan klimayı çalıştırmanız, hem gereksiz yakıt tüketimine neden olup hem de aracı uzun sürede soğutmanıza neden olacaktır. Arabaya bindikten sonra camlar açık olarak birkaç dakika boyunca klimayı çalıştırmanız araç içerisinde aşırı sıcak havayı dışarıya atmanız yardımcı olacaktır.

Kokunun Nereden Geldiğini Belirleyin


Klimalar kapalı konumda aracın içinden koku geliyorsa; sorun yüksek ihtimal aracın içindedir. Klima açık durumdayken koku geliyorsa fan kaynaklı bir sorundur. Bu da klimanızın bakım zamanın geldiğinin işaretçisidir.

Aracınızı Çalıştırırken veya Kapatırken


Klima sisteminizi, otomobili çalıştırırken ve stop ederken kapalı tutmanız olası hasarlardan uzak tutacaktır. Klima kapalıyken sistemdeki çökmüş olan yağ ve gaz, yüksek devirli kullanımlarınızda klimanıza zarar verir.  Klima kompresörünün motor gibi pistonları vardır ve yüksek süratte çöken yağ pistonlara çıkana kadar, yatakları çizer. Bunun sonucunda klima kompresörü kitlenir ve onarımı mümkün olmayan sonuçlar durduracaktır.

Hava Giriş Kanallarına Dikkat Edin


Kuş pisliği, kıl tüy vb. organik atıkların hava giriş kanallarında uzun süre kalmamasına özen gösterin.

Araçtan İnerken


Seyahat ederken ki klima kullanımlarınızda, klimanızın evaporatöründe nem meydana gelerek bakteriler üremektedir. Aracınızı park edeceğiniz yere yaklaşırken klimayı kapatarak 1-2 dakika boyunca havalandırmayı çalıştırmanız, petekler kurutarak bakterilerin üremesi önleyecektir.

Kış Aylarında Klimanızı Çalıştırın


Klimanızı kış aylarında haftada bir kez 10-15 dk çalıştırmanız klima motorunu devir daim ettirerek sağlıklı kalmasını sağlayacaktır. Kış boyunca ihmal edilmiş ve bakımı yapılmamış klimalar yaz aylarında sorun çıkartacaktır.

Klimanız İyi Soğutmuyorsa


Klimanızın iyi soğutmaması, aracın yaşı ve bakımı ile alakalıdır. Klima içinde bulunan gaz, hiçbir zaman %100 oranında klima içerisinde kalmamaktır. Yılda ortalama olarak %5 ile %10 arasında gaz sistem çıkmaktadır. Gazın azalması aracın soğutmasında sorunlara yol açabilir. Kurutucu şişe (nem alma şişesi) üzerindeki hava kabarcıkları, gazınızın yetersiz olduğunu anlamanızı sağlar.

Klimanız İyi Isıtmıyorsa


Otomobillerde dijital ve manuel olmak üzere iki türlü klima bulunmaktadır. Dijital klimalarda, istenilen sıcaklık değeri girildikten sonra istenilen dereceye ulaşması sağlanır manuel klimalarda ise kontrol panelinden elle ayarlayarak ulaşılır. Eğer klimanız iklimlendirme işlemini gerçekleştirmiyorsa aracınızda arıza vardır ve yetkili ve uzman kişilere bakımını yapılması gerekmektedir.

Yetkili Servise Başvurun


Klima gazınızın bitmesi durumunda, önceden kullandığınız gaz çeşidini kullanmanız olası hasarları engelleyecektir. Ayrıca bu gazı en az 6 ayda bir kontrol etmeli ve klima bakımını yetkili servislerde yaptırmalısınız.

Çarpmalara Dikkat


Klima radyatörü çarpma ve darbelerden dolayı boşalması sıkça karşılaşılan bir durum. Uzun süre gazsız veya eksik gazla çalışan radyatörler, hasarın büyümesine ve yüksek maliyetlerde yol açar. Belirli periyotlarda klima bakımını yaptırmanız, olası maliyetlerin önüne geçecektir.

Evaparatör Temizliği


Klima sisteminde nemli bir bölge olan evaparatöre toz zerreciklerinin sızması zamanla bakterilerin oluşmasına yol açmaktadır. Bu bakteriler sağlık hastalıklarına neden olarak sürücüleri rahatsız ediyor. Evaparaötrleri temizlemek için geliştirilmiş anti - bakteriyel spreyler bulunmaktadır. Evaparatörde biriken küf, mantar, bakteri ve çimlenmeleri önlüyor.

Klima Gazı ve Kompresör Yağı Kullanımı


Otomobil gazının yanlış kullanımı, klima sisteminde büyük hasarlara yol açmaktadır. Bu hasarların meydana gelmesin önlemek için, klima kompresörü üzerinde belirtilen klima gazını kullanmalısınız. Aynı şekilde klima kompresöründe kullanılan yağ, klima gazının niteliğine uygun olmasını gerektiriyor. Yanlış yağ seçimi kompresörlerde arızalara neden olabilmektedir. Ayrıca çevreye zarar vermemek adına ozon tabakasına zarar veren R12 yerine, zararsız olan R134a gazı kullanılmalıdır.



OneAIG Footer Carousel