2013 Yılı dünyanın en iyi sigorta şirketi | AIG Sigorta Kasko Hesaplama
  • AIG Sigorta Uzmanı iletişim | AIG Kasko Değeri Hesaplama
    0212 370 43 43
    Hemen arayın, sigorta uzmanlarımız sizi bekliyor!
    Pzt-Cmt 
    09:00-18:00

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular



Anlaşmalı servis ile anlaşmasız servis arasındaki farklar nelerdir ?
Sigortalı, anlaşmalı servislerde birçok hizmetten ücretsiz olarak faydalanırken, anlaşmasız servislerde tüm masrafları kendisi  öder. Anlaşmalı servislerde eksper çağrılması, dosyanın takibi gibi işlemler servis tarafından gerçekleştirilir. Hasarla ilgili kasko sigortası yaptıran kişinin bu servislerde herhangi bir ödeme yapmasına gerek yoktur; araç tamir edildikten sonra teslim alma formunun sigortalı tarafından imzalanması yeterli olacaktır. Anlaşmasız servislerde ise tüm masraflar sigorta yaptıran tarafından karşılanır. Daha sonra ilgili fatura ve evrakların sigorta şirketine teslim edilmesini müteakip sigortalıya tazminat ödemesi yapılır.


Aracım el değiştirdiğinde kasko sigortam da el değiştirir mi ?
Aracınız el değiştirdiğinde sözleşmeniz aracınızla birlikte el değiştirmez. Böyle bir durumda, satın aldığınız kasko poliçesi iptal edilir ve kullanmadığınız günlerin bedeli tarafınıza iade verilir. Aracın yeni sahibi kendi adına yeni bir kasko poliçesi yaptırmalıdır.
Kasko poliçesi iptal edilir ve kullanmadığınız günlerin bedeli tarafınıza iade verilir. Aracın yeni sahibi kendi adına yeni bir kasko poliçesi yaptırmalıdır.


Kasko sigortalarında neden fiyat farkı olur ?
Teminat kapsamları, hasar ve zarar durumlarında ödenen tazminatlar, hasar durumunda kullanılacak olan parça türü, anlaşmalı servis ağları, asistans hizmetleri ve ek teminatlar kasko sigortası fiyatlarının farklı olmasına neden olur.


Hasarsızlık indirimi nedir ?
Sadece kasko sigortasında değil zorunlu trafik sigortasında ve ev sigortasında da uygulanan hasarsızlık indirimi, poliçesinin ilk yılında herhangi bir hasarı olmamış, dolayısıyla da sigorta şirketinden tazminat ödemesi almamış sigortalıların bir sonraki yıl poliçelerini yeniletirken faydalandıkları indirim hakkıdır. Hasarsız geçen yıllar arttıkça indirim oranı da artar. Sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterse de indirim oranları genellikle yüzde 30’dan başlar ve yüzde 65’e kadar yükselir. Böylece sigortalı, hasarsızlığı devam ettiği sürece her yıl biraz daha düşük prim ödeyerek aracını ya da evini sigortalatabilir. 


Zorunlu trafik sigortası nedir?
Zorunlu Trafik Sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda düzenlenen ve trafiğe çıkan her aracın yaptırmak zorunda olduğu bir sigorta çeşididir. Her yıl yenilenmek zorunda olan bu sigorta, hasar anında karşı tarafa verilebilecek fiziki ve maddi zararları güvence altına alır.


Hangi durumlar kasko sigortası kapsamı dışında kalır ?
Savaş, nükleer tehlike ve bu olaylardan dolayı güvenlik güçleri tarafından alınan önlemler neticesinde aracın uğradığı hasarlar; kamu otoritesince uygulanabilecek yaptırımlar sonucunda aracın uğradığı zararlar (kamu otoritesince aracın çekilmesi hariç), aracın sürücü belgesine sahip olmayan kişilerce kullanılması esnasında meydana gelen hasarlar; aracın, alkol, uyuşturucu ve benzeri maddelerin etkisi altındaki kişiler tarafından kullanılması esnasında ve poliçe özel ve genel şartlarında belirtilen teminatlar dışında meydana gelen zararlar kasko sigortası kapsamı dışında kalır.


Kasko bedeli nasıl belirlenir ?
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği, kasko için araç değeri belirleme ve kasko poliçelerinin düzenlenmesine yardımcı olma amacıyla her ay Kasko Değer Listesi hazırlanmaktadır. Tavsiye amaçlı hazırlanan bu liste, kasko sigortası yaptırırken ne kadar bir bedel ödemeniz gerektiği konusunda size fikir verecektir. 


Hukuksal koruma nedir ?
Sigortalının üçüncü kişilere veya üçüncü kişilerin sigortalıya karşı açmış olduğu davalarda, sigorta kapsamına giren haller doğrultusunda sigortalının bu davaya ilişkin harcamalarının temin edildiği sigortadır. 


Kasko sigortası yaptırırken nelere dikkat edilmelidir ? 
*  Aracın gerçek değerine, 
*  Çarpma, çarpışma, yanma, çalınma, terör, deprem vb. teminatları içeren bir poliçe olmasına, 
*  Mini onarım hizmetinin olmasına, 
*  Çekici ve asist hizmetlerini en iyi veren firmaların tercih edilmesine, 
*  Yüksek limitli artan mali sorumluluk teminatının bulunmasına, 
*  Orijinalin dışında bir özellik varsa mutlaka poliçeye dahil edilmesine, 
*  İkame araç teminatının olmasına, 
*  Deprem ve terör gibi ek teminatlarda muafiyet uygulanmamasına, 
*  Çarpma-çarpışma teminatında muafiyet olmamasına, 
*  Sigortalayan şirketin gerçek hasarsızlık indirimi koruma teminatı veren bir şirket olmasına, 
*  Manevi tazminat limiti en yüksek olan firmaların tercih edilmesine, 
*  Hukuki koruma teminatının olmasına, 
*  Anahtar kaybı-çalınması teminatının olmasına, 
*  Ferdi kaza teminat limitlerinin orta seviyede olmasına,
*  Meslek indiriminden yararlanabilmek için sigorta yaptıran kişinin mesleğinin poliçede belirtilmesine,
dikkat edilmelidir.


Kaza sonrasında neler yapılması gerekir ? 
*  Olası bir kazaya karşı aracınızda her zaman bir kaza tespit tutanağı bulundurun,   
*  Yetkili makamları arayın, 
*  Akan trafiğe engel olmayın, 
*  Diğer kazazedelerin irtibat bilgilerini alın, 
*  Aracın hasar alan yerlerinin detaylı fotoğraflarını çekin, 
*  Rapor tutturun veya kaza tespit tutanağı doldurun, 
*  Sigorta poliçenizi iyice okuyunuz.

Kaza tespit tutanağı nedir ?
Kaza tespit tutanağı, trafikte en az iki aracın yalnız maddi hasarlı bir kazaya karışmaları sonucunda, sigorta şirketi ya da polise gerek kalmadan, tarafların anlaşarak aralarında düzenlemiş olduğu tutanaktır. Sigorta şirketlerinin kazanın nasıl olduğunu, kaza sırasında araçların konumlarını ve aracın şoförünün hata oranını görebilecekleri ve değerlendirebilecekleri tek evrak kaza tespit tutanağıdır. Kaza yapan araçların hepsinin şoförleri tarafından imzalanması gereken bu evrakla, sigorta şirketleri kazanın yerini, tarihini, kazanın türünü, kazaya karışan araçları, sürücülerini, kaza yapılan yolu, çevre özelliklerini ve araç sürücülerinin kusur dağılım oranlarını belirler. Ayrıca kaza anında, araçlar hareket ettirilmeden önce şoförler tarafından çekilen fotoğraflar da sigorta şirketleri için son derece önemlidir. 


Kaza sonrası hasar tespiti nasıl yapılır ?
Kaza sonrasında ilk olarak sürücüler tarafından kaza tespit tutanağı doldurulur. Kazaya karışan sürücülerin verdiği bilgilere istinaden doldurulan bu tutanakta kazanın yeri ve tarihi, kazanın türü, kazaya karışan araçlar ve sürücüleri, yol ve çevre özellikleri gibi bilgiler yer alır. Böylece trafik polisinin gelmesine kadar olan sürede yaşanacak zaman kaybının ve trafik sıkışıklığının önüne geçilmiş olur.


Kasko primi nasıl hesaplanır ?
Kasko primi hesaplanırken, aracın modeline, üretim yılına göre belirlenen bedeline, sonradan eklenmiş aksesuarlarının/parçalarının bulunup bulunmadığına bakılır. Araç sahibinin tercihine bağlı olarak poliçeye enflasyon, terör saldırısı, sel ve su baskınları, kilit sistemi gibi ek teminatlar eklenir. Kasko prim hesaplama tüm bu değişkenlerin ve teminatların belirlemesinden sonra yapılır ve poliçe hazırlanır. Kasko primleri yıllık olarak hesaplanır.


Online kasko yaptırmanın yararları nelerdir ?
Online kasko yaptırmak öncelikle size özel ve doğrudan ihtiyaçlarınıza yönelik sigorta paketine sahip olmanızı sağlar. Bu süreçte ayrıca karşılaştırma yapma ve daha ekonomik alternatifler bulma şansı yakalarsınız. Ödemeyi dokuz taksite bölmek ve bunu bilgisayar başından kalkmadan yapmak da online kasko yaptırmanın diğer avantajları olarak düşünülmelidir.


Araç hangi şartlar gerçekleşirse pert kabul edilir ve sonrasında süreç nasıl işler ?
Hasara uğrayan aracınız için yapılan ekspertiz incelemelerinde, onarım masraflarının aracın piyasa (rayiç) değerine yaklaşması, ulaşması ya da geçmesi hallerinde araç tam hasarlı kabul edilir. Ortalama bir değer vermek gerekirse, onarım masrafları aracın piyasa değerinin yüzde 70’ine yaklaşmışsa aracın onarılarak trafiğe çıkarılması hem ekonomik açıdan hem de can güvenliği açısından mantıklı olmayacağından araç genellikle tam hasarlı kabul edilir. Herhangi bir yasal dayanağı olmamakla birlikte bahsi geçen yüzde 70 oranı sigortacılıkta yaygın olarak kabul gören bir orandır.Aracın tam hasarlı kabul edilebilmesi için sigortacı ile sigortalının bu hemfikir olması gerekir.Pert hasarlarda, sigortalının aşağıdaki evraklarla birlikte beş iş günü içinde sigorta şirketine hasar bildirimi yapması ve eksper talep etmesi gerekir:  

*  Sigorta poliçesi 
*  Trafik kaza raporu/anlaşmalı tutanak, beyan
*  Sürücünün alkol raporu
*  Aracın hasarlı fotoğrafları
*  Sürücünün ehliyet fotokopisi, ruhsat aslı
*  Asıl ve yedek anahtarlar
*  Borcu olmadığına dair yazı (Vergi dairesinden)

Not: Sigortacı tarafından gerek duyulduğu takdirde bu standart evraklara ek evraklar da talep edilebilir.


Hasarsızlık durumumu nasıl öğrenebilirim ? 
Bu konuda kesin ve detaylı bilgi almak için müşteri hizmetleri servisimizi arayabilirsiniz. 


Hasarsızlık indirimini kaybetmemek için nelere dikkat etmek gerekir ?
Radyo, teyp çalınması, cam kırılması; aracın dış ve iç yüzeylerinde meydana gelen sıyrık, çizik ve vuruk gibi hasarlar, sigortalı aracın karıştığı kazada sürücüsünün hiçbir kusurunun bulunmadığı, yani tamamen karşı tarafın kusurlu olduğu hasarlardır. Bu tür hasarlarda hasarsızlık indiriminin bozulmaması için sigortalılar zararı kendileri karşılayabilir ya da olayda kusuru bulunan diğer aracın sigorta şirketine başvurabilir.


Hangi hasarlar hasarsızlığımı etkilemez ?
Sigorta süreniz boyunca meydana gelecek ilk cam hasarı, hasarsızlık indirim hakkınızı etkilenmez. Ayrıca yüzde 100 rüculu (karşı tarafın hatalı olduğu ve ödeme yapacağı) hasarlarda da hasarsızlık indiriminizi korursunuz.


Kasko sigortası tekliflerini karşılaştırırken nelere dikkat etmeliyim ?
Kasko sigortası tekliflerini karşılaştırırken, sigorta şirketlerinin büyüklüğü, güvenilirliği ve hasar ödemelerindeki hızı gibi kriterlere dikkat etmeniz gerekir. Yaşadığınız çevre ve yaşam koşullarına göre size en uygun kasko sigortası paketini, alanında uzman sigortacılarımızdan öğrenebilirsiniz. 


Muafiyet oranı nedir ? 
Tespit olunan bir miktara veya sigorta bedelinin belli bir yüzdesine kadar olan hasarın ya da hasarların sigortacı tarafından tazmin edilmeyeceği kararlaştırılabilir. Poliçe düzenlenirken belirlenen bu orana muafiyet oranı denir.
Muafiyet, sigortalının riskin bir bölümünü üstlenmesi anlamına gelir. Muafiyet, sigortacı ve sigortalı tarafından karşılıklı anlaşılarak belirlenir. 


Vale aracımla kaza yaparsa bana ödeme yapılır mı ?
Poliçenizde, aracınızı sizin dışınızdaki birinin kullanması halinde meydana gelebilecek hasarlara karşı sınırlandırabileceğiniz tek sürücü muafiyeti yoksa size ödeme yapılır. 


Kasko sigortası, depremde ya da halk hareketlerinde karşılaşılan zararı karşılar mı ?
Bunlar, Kasko Poliçesi Genel Şartları’na göre ek teminat olarak satın alınabilecek durumlardır. Ek teminat olarak satın alınması halinde kasko ortaya çıkan zararı karşılayacaktır.


Kasko sigortası sadece araca yönelik zararları mı kapsar ? 
Evet, Diğer pek çok riskinizi de kaskonuza ek teminat olarak tanımlatıp aşağıda detayları yazılı ek teminatlarla güvence altına alabilirsiniz. 
Enflasyon teminatı : Olası bir hasarda sigortalı aracın değerinin enflasyona karşı korunmasını sağlar. 
Deprem ve yanardağ  püskürmesi teminatı: Deprem ve yanardağ püskürmesi sonucu sigortalı araçta oluşabilecek hasarlar teminat altına alınır. 
Terör teminatı: Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri ile bunları önlemek ve etkileri azaltmak üzere yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler sonucunda oluşabilecek zararlar güvence altına alınır. 
Sel ve su baskını teminatı 
Ferdi kaza deprem teminatı 
İhtiyari mali mesuliyet teminatı 
Hukuksal yardım teminatı 
Eskime payı düşmeme teminatı 
Kullanım kaybı teminatı 
Yardım hizmet paketi teminatı 
Hasar ikame teminatı 
Alevsiz yangın teminatı 
Kilit sistemi teminatı 
Yurtdışı teminatı 
Sigorta şirketi tarafında karşılanacak hasar tutarı nasıl belirlenir? 
Sigorta poliçenizdeki teminatlar baz alınarak, uzman eksperlerimiz tarafından belirlenir. 
Sigorta poliçenizdeki teminatlar baz alınarak, uzman/eksperler tarafından belirlenir. 


Sigorta eksperi kimdir ?
Sigorta eksperi, sigorta poliçesinin genel ve özel şartlarına vakıf olan, buna dayanılarak görüşüne başvurulan, sigortacının ve sigortalının güvenini kazanmış, tarafsız şekilde hasarı tespit ve takdir edebilen ve münhasıran bunu meslek edinmiş, serbest meslek sahibi özel veya tüzel kişidir.


Anlaşmalı servislerde belge imzalama yetkilisi kimdir ?
Onarımı kasko sigortası kapsamında anlaşmalı servis tarafından yapılan araçlar için sigorta şirketine iletilmek üzere resmi belgeler alınması gerekmektedir. Bu belgeler, sigortalı tarafından sigorta şirketine iletilmek üzere yetkili servis tarafından hazırlanmaktadır. Bu resmi belgeler, aracın onarımının tamamlanması ve teslim alınması sırasında sigortalının kendisi ve/veya yetkili kıldığı yasal temsilcisi tarafından imzalanabilir.


Kasko, ruhsat sahibi değiştiğinde yeni alan kişiye devredilebilir mi ?
Ruhsat sahibi genellikle araç alım ve satım işlemleri sırasında değişmektedir. Kasko teklifi, aracın modeli, kişinin yaşı gibi kriterlerine göre verildiğinden kasko poliçesi devredilemez.


Hasarlı aracımı benim adıma anlaşmalı servise başka biri bırakabilir mi ?
Hasarlı araç, sigortalı adına bir başkası tarafından anlaşmalı servise teslim edilebilir. 


Sitenizden teklif alırken verdiğim kişisel bilgilerim güvende mi ?
Sistemimize dahil olan bilgiler Güvenli Giriş Katmanı ( Secure Socket Layer-SSL) ve geniş kapsamlı veri koruyucu programlar ile korunmaktadır.


Teklif alırken hasarsızlık geçmişim etkili oluyor mu ? 
Hasarsızlık geçmişiniz ne kadar temiz ise o derece hasarsızlık indirimi alabilyorsunuz. Hiç kazanız yok ise en üst seviye indirim ve kampanyalardan yararlanabiliyorsunuz.


Kusurun tamamen karşı tarafta olduğu bir kazada, kaza sigortamdan yararlanmam durumunda hasarsızlık indirimim bozulur mu ?
Kasko sigortası bir başka aracın sebebiyet verdiği kazalar neticedesinde aracınızda ortaya çıkan hasarı karşılamaktadır. Sigorta şirketi, yapılan tazminat ödemesinin ardından Türk Ticaret Kanunu'nun 'halefiyet maddesi gereği, kazadan sorumlu olan kişiye, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nı düzenleyen sigorta şirketine başvurur. Tazminat ödemesi karşı tarafın sigorta şirketi tarafından karşılanacağı için hasarsızlık indiriminiz bozulmayacaktır. Bu durum kasko sigorta sözleşmenizin ön yüzünde belirtilmiştir.


Yeni bir araç aldığım zaman kasko poliçemdeki hasarsızlık indirimi devam eder mi ? 
Aldığını yeni aracın ruhsatı ile şirketimize başvurduğunuzda daha önceki aracınıza uygulanan hasarsızlık indiriminden faydalanabilirsiniz. Bu, eski aracınızı sattığınız ve yeni araç aldığınız zaman geçerlidir. Aracınız varken yeni bir araç satın almanız durumunda hasarsızlık devri yapılamaz.


Aracımdaki ek aksesuarlar poliçeme dahilmidir ? Dahil değilse ettirmem mümkün müdür ?
Kasko Sigortası Genel Şartları'na göre , poliçede belirtilen araç ve aracın üzerine fabrika çıkışında standart donanım olarak monte edilmiş her türlü ses, iletişim ve görüntü cihazının yanı sıra - poliçede belirtmeleri koşuluyla-  araçta standardının dışında yer alan, fabrika çıkışında veya sonradan ilave edilmiş aksesuarlar sigorta kapsamı içindedir. 


Primlerimiz poliçede tarihlerde ödenmemiş ise, hasar tazminatımızı alabilir miyiz ?
Sigorta priminin tamamının, primin taksitle ödenmesi kararlaştırılmışsa peşinatın ( ilk taksit) akit yapılır yapılmaz ve en geç poliçenin teslim edildiği tarihte ödenmesi gerekir. Aksi kararlaştırılmadıkça, prim veya peşinat ödenmediği takdirde poliçe teslim edilmiş olsa dahi sigortacının sorumluluğu başlamaz ve dolayısıyla herhangi bir hasar durumunda tazminat ödemesi yapılamaz.


Aracımda birden fazla hasar var ise ve bu hasarlar daha önce şirketinize bildirilmemişse , tazminat talep edebilir miyim ?
sigortalı, Türk Ticaret Kanunu'nun 1446.maddesi ve Kasko Sigortası Genel Şartları gereği rizikonun gerçekleştiğini öğrendiği tarihten itibaren en geç beş iş günü içinde sigortacıya bildirimde bulunmak ile yükümlüdür. Sigortalı tazminat talebinden bulunabilir. Ancak yine Türk  Ticaret Kanunu'nun aynı maddesi gereğince rizikonun gerçekleştiğine ilişkin bildirimin yapılmaması veya geç yapılması, ödenecek tazminatta veya bedelde artışa neden olmuşsa, kusurun ağırlığına göre, tazminattan veya bedelden indirim yoluna gidilir.


Kasko sigortası poliçesi ile araç anahtarının kaybolması veya çalınması sonucunda, aracın alarm ve merkezi kilit sisteminin değiştirilmesi yapılan harcamamalar karşılanabilir mi ?
Bu tür harcamalar kasko poliçesinde ancak ek teminat alınması sureti ile teminat kapsamına alınabilecek hallerde karşılanabilir. Bu ek teminatın bir limiti vardır ve bu limitin üstü sigortalı tarafından ödenir. Poliçelerimizde bu limit 1.300 TL'dir.


Kısmi hasarlarda, hasar ödemesi yapılırken eskime payı düşülür mü ?
Kısmi hasarlarda hasar tazminatı, poliçede aksi belirtilmediği sürece, onarım sonucu ortaya çıkan araçta meydana gelen kıymet artışı düşülmeksizin ödenir. Ancak ömürlü sarf hizmetleri (akü, lastik, amortisör, katalizör, egzoz sistemi, hava ve yağ filtreleri, buji ve balata gibi bakım malzemeleri ile ilgili olarak ' Kıymet Kazanma Tenzili' uygulaması yapılabilir.


Aracım hangi durumlarda tam hasarlı (pert total) kabul edilir ?
Onarım masraflarının, sigortalı aracın rizikonun gerçekleştiği tarihteki değerini aşması ve aynı zamanda eksper raporu ile aracın onarım kabul etmez bir hale geldiğinin tespit edilmesi durumunda, araç tam hasara uğramış sayılır.

Hasar dosyamın durumunu internet sitesinden takip edebilir miyim ?
Hasar dosyanızın durumu ile ilgili Müşteri İletişim Merkezimizden bilgi alabilirsiniz.


Kasko sigortasının coğrafi sınırı nedir ?
Kasko sigortası -aksi belirtilmediği sürece- Türkiye sınırları içerisinde geçerlidir.


Aracım iş amaçlı kullanıldığında da teminat kapsamında olur mu ?
Aracınız iş amaçlı kullanımlarda da şirketimiz tarafından teminat altındadır.


Aracımın plakası belli değil ancak poliçe düzenletmek istiyorum. Bu durumda ne yapabilirim ?
Aracınızın plakası belli olmadan da -marka ve modeline göre- üyelik sayfamızdan “Arabamı yeni aldım, plakam yok” sekmesinden teklif alabilir ama poliçe alamazsınız. Aracınızı yeni aldıysanız, ancak henüz plakanız yoksa aracınıza poliçe düzenlenebilir.


Aracım başka bir taşıtla taşınırken meydana gelen hasarı kasko karşılar mı ?
Kasko Sigortası Genel Şartları’na göre aracın bir hasar veya arıza nedeniyle zorunlu olarak taşınması veya çekilmesi nedeniyle meydana gelen teminat kapsamındaki zararlar ve aracın kendi gücü ile girip çıkacağı ruhsatlı sefer yapan gemiler ve trenler dışında, karada, suda ve havada taşınması sırasında uğrayacağı zararlar teminat dışındadır.


Kasko sigortasında, sigorta ettiren ile sigortalının farkı nedir ?
Sigorta ettiren, sigortacı ile sigorta sözleşmesini yapan ve prim ödeme yükümlülüğü altına giren, riskin bedelini ödeyen kişidir. Sigortaya konu olan teminat kapsamındaki tehlikelerden herhangi birinin gerçekleşmesi hâlinde, meydana gelen hasarın tazmini talebinde bulunmaya yasal yetkili olan kişiye ise sigortalı denir. Genellikle sigorta ettiren ile sigortalı aynı kişi olmakla birlikte farklı da olabilir.


Alkollü olarak kaza yapıldığı zaman oluşan hasarı kasko karşılar mı ?
Kasko Sigortası Genel Şartları’na göre aracın, uyuşturucu madde veya Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde belirlenen seviyenin üzerinde alkollü içki almış kişilerce veya alkollü içki alamayacağı aynı mevzuatta belirtilen kişilerce alkollü içki alınmak suretiyle kullanılması sırasında meydana gelen zararlar teminat dışıdır. Bu tür durumlarda herhangi bir tazminat ödemesi yapılamaz.


Hasarsızlık indirimi şirket ve araç değişikliklerinde devam eder mi ?
Kasko sigortalarında, sigorta şirketi değişikliklerinde hasarsızlık indirimleri TRAMER kayıtları sigorta şirketleri tarafından kontrol edilerek devam ettirilir. Ayrıca araç değişikliklerinde de hasarsızlık indirimleri devam ettirilir.


Neler kişisel eşya kapsamına girer ?
Kişisel eşya teminatı, sigortalıların günlük yaşamda yanlarında bulundurdukları, ticari nitelik arz etmeyen eşyalar için geçerli bir teminattır. Her türlü mücevherat, para, kredi kartı, çek-senet ve benzeri kıymetli evrak; cep telefonu, taşınabilir bilgisayarlar vb. cihaz ve aksamlar ile tüm elektronik cihazlar teminata dahil değildir.


Kasko sigortalı aracın çalınması halinde, tazminat ödemesi ne kadar süre içerisinde gerçekleştirilir ?
1 Nisan 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe giren yeni Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları'na göre, çalınmış aracın bulunması için ilgili makamlarca yapılıcak araştırmalar 30 gün içinde sonuç vermediği takdirde, sigortalı, durumu ilgili makamlara başvurduğunu belgelemek suretiyle sigortacıya bildirir. Araç kayıtlarına çalınma durumunu durumunu gösteren şerh vs. açıklamanın konduğunu ve aracın ilgili mevzuata göre devrine engel teşkil edebilecek kısıtlamaların bulunmadığını gösteren belgeler sigortacıya teslim edilir. Sigortacı bu genel şartlara göre tazminatı öder. Konu ile ilgili olarak sigortalı / ilgililer hakkında cezai soruşturma açılmış ise sigortacı bu soruşturmanın tamamlanmasına kadar tazminat ödenmesini bekletebilir.


Full Kasko nedir ?
Tüketiciler arasında Full Kasko olarak bilinen kasko çeşidi aslında Genişletilmiş Kasko'dur. Genişletilmiş Kasko, Kasko Ana Teminatları’nın tamamını içerir. Bu teminatlara, ek prim karşılığında ek teminatlar da dahil edilebilir. Ek teminatlar, aracınızda farklı durumlarda meydana gelebilecek hasarlara karşı maddi güvence sağlar. Doğal afetler, toplumsal hareketler ve terör olayları sonucunda meydana gelen hasarlar, sigara benzeri maddelerin teması ile meydana gelen yangın dışındaki zararlar, yetkili olmayan kişilere çektirilen araca gelen zararlar ile kurallara uygun olmadan çekilen veya çektirilen araçlara gelen zararlar vb. ek teminatlar kapsamına girer.


Kasko sigortası ile trafik sigortası arasındaki farklar nelerdir ?
Kasko sigortası sadece aracı değil, sürücüyü ve yolcuları da koruma altına alır. Trafik kazası sonucu bir insanın hayatını kaybetmesi, yaralanması ya da vücudunda kalıcı sakatlık oluşması hallerinde, tedavi masrafları ya da vefat eden kişinin ailesince açılan davalarda da kasko sigortasından faydalanılabilir. Trafik sigortası ise karayolunda seyreden araçların üçüncü şahıslara vereceği maddi ve fiziksel zararları karşılayan bir sorumluluk sigortasıdır. Aracı kullanan kişinin kendi aracına veya kendisine vereceği zararları karşılamamaktadır.


Aracımın Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nde (TRAMER) kaydı bulunmuyor. Ne yapmam gerekir ?
TRAMER’de kaydı bulunmayan araçlar internet üzerinden sigortalanamamaktadır. TRAMER kayıtlarındaki sorgulama işlemleri sigorta şirketleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Müşteri Hizmetleri Merkezimizle iletişime geçerek bu konuda yardım alabilirsiniz.


Aracımı noter satışı olmadan, el senedi ile satmam durumunda, aracı sattığım kişi kazaya karışırsa benim herhangi bir sorumluluğum söz konusu olur mu ?
Herhangi bir resmi -noter aracılığıyla- satış olmaksızın yapılan satışlarda, ruhsat kaydı halen üzerinizde olacağı için her türlü sorumluluğunuz devam edecektir.


Sigortalı öldüğü zaman sigorta poliçesinin durumu ne olur ? 
Eski poliçenin iptal edilmesi ve veraset ilamına göre yeniden poliçe düzenlenmesi gerekmektedir. Poliçedeki hasarsızlık indirim hakkı varislerin üzerine geçmemektedir.






OneAIG Footer Carousel