Araçlarda yangın, dikkatsizlikten çıkabileceği gibi alev almış bir cismin araca isabet etmesi gibi dış etkenlerden de gerçekleşebilir. Bunların dışında en fazla rastlanılan yangın nedenleri teknik arıza ve ihmallerdir.
Bunlar arasında kısa devre ve aşırı ısınmış motor, motor üzerine dökülen benzin, benzin hortumunda oluşan bir sızıntı, lastik ya da farların aşırı ısınması, açık bırakılan radyo, güneş altına park etme ve LPG’li araçlarda gaz sıkışması gibi birçok neden sıralanabilir.
Araçta Yangın Çıktığında Ne yapılmalı?
Böyle bir durumla karşılaştığında son derece soğukkanlı olması gereken sürücü önce hızını kesmeli ve aracı acilen uygun bir alana park etmelidir. Ardından kontağı kapatmalı ve el frenini çekmelidir. Daha sonra ise kaput açılmalı ve yangın söndürme tüpü kullanılarak ilk müdahale gerçekleştirilmelidir. Yangın büyük çaplı ise çevreden yardım istenebilir ve itfaiye aranabilir.
Bu tür kazaları minimum zararla atlatabilmek için araçlarda yangın tüpü bulundurma zorunluluğuna dikkat edilmeli ve ilk yardım çantası mecburiyeti de mutlaka yerine getirilmelidir.