Islak, kaygan, buzlu yollar... Kış mevsiminin sürücülere getirdiği zorluklardandır. Bu zorlukların yanında sıklıkla göz ardı edilen bir başka faktörde gecelerin uzunluğudur. Gün ışığından az faydalanılması daha uzun süre karanlıkta araba kullanılması anlamına gelmektedir. Karanlık yollarda güvenli bir sürüş için aşağıdaki ipuçlarını aklınızın bir köşesinde tutmanız yararlı olabilir.
Bakışlarınızı Hareketli Tutun
Uzmanlara göre; göz bebeklerimiz karanlıkta büyür ve gün ışığındaki fark edemediğimiz ayrıntıları yakalamaya karanlıkta daha eğilimli olurlar. Derinlik algımız geceleri çok iyi değildir ve bu nedenle daha fazla konsantre olup daha az göz kırparız. Gece sürüşlerini daha az aldatıcı hale getirmek için alınabilecek önlemler vardır. Göz doktorları bakışlarımızı belirli bir yere sabitlemek yerine hareketli tutarak yolu taramayı öneriyor.
İlaç Kullanıyorsanız ve yaşınız İlerlediyse Gece Yolculuklarından Kaçının
Yapılan araştırmalar 50 yaşın üzerindeki sürücülerin geceleri görebilmek için 30 yaşındaki sürücülere oranla 2 kat fazla ışığa ihtiyaç duyduklarını gösteriyor. Çok acil ya da zorunlu olmadıkça özellikle uzun gece yolculuklarından kaçınmakta fayda vardır. Yaş ile ilgili yapılan bir başka çalışma kullanılan ilaçların sürüşümüzü etkilediğini ortaya çıkarıyor. Özellikle 45 - 65 yaş arası kişiler tansiyon, diyabet, kolestrol gibi hastalıkların tedavisi için birçok farklı ilaç kullanıyor. Ve bu ilaçların vücutta gösterdiği etkiler sürüş sırasında tehlikelere sebep olabiliyor.
Yaban Hayvanlarına Dikkat Edin
Yolda neyle karşılaşabileceğimizi bilmek de önemlidir. Örneğin kırsal bir bölgede seyahat ediyorsak; yolun ilerisinde gördüğümüz iki küçük, parlak nokta yaban hayvanlarının gözleri olabilir. Bu nedenle noktaların ne olduğunu anlayana kadar ekstra dikkatli olmakta fayda vardır. Dikkatin dışında göz sağlığımıza önem vermek ve kontrollerimizi yaptırmak da önemlidir.
Far ve Araç İçi aydınlatma Ayarlarına Dikkat Edin
Geceleri, ışık yanımızda olduğu kadar karşımızda da olabilir. Far ayarlarımızın doğru olduğundan emin olalım. Yanlış ayarlanmış farlar hem bizim hem de diğer sürücüler için tehlikelidir. Alacakaranlıkta araba kullanmak tahmin edilenden daha risklidir. Çünkü gözlerimizi yavaş yavaş kararan havaya adapte olmakta zorlanır. Araç içi aydınlatma bir başka önemli konudur. Gösterge ışıklarının parlak olması dikkat dağıtıcı olabilir. Göstergelerin görünür olması fakat dikkat dağıtmayacak şekilde ayarlanması önerilir.
Kontrolü bizim dışımızda Olan Etmenlere Ekstra Odaklanın
Trafikte kontrolü bizim dışımızda olan etmenlerde vardır. Yoldaki reklam panoları ya da karşı yönden gelen araçların farları gibi. . . Bu tarz durumlarla karşılaştığımızda yola ekstra odaklanmalıyız. Karşı yönden gelen aracın farları rahatsız ediyorsa; yolun sağ tarafına bakmalı ve sürüşümüzü buna göre ayarlamalıyız.
Araç Bakımlarını Düzenli Olarak Yaptırın
Araç bakımlarının düzenli olarak yapılması zorunludur ayrıca uzun seyahatlere çıkmadan önce arabamızın kontrolünü yaptırmak alınabilecek iyi bir önlemdir. Bakıma rağmen sürüş sırasında herhangi bir arıza olursa; mümkün olduğu kadar aracı yoldan uzaklaştırmalı ve seyir halindeki araçların bizi görebilmeleri için kurallara uygun şekilde reflektörlerimizi yerleştirmeliyiz.
Araç Temizliğine Önem Verin
Sürüş sırasında çevremizde neler olduğunu anlayabilmek için far, sinyal, stop lambaları gibi önemli araç aksesuarlarımızın temizliğini yapmak gerekir.Aynı durum aynalar içinde geçerlidir. Temiz ve doğru ayarlanmış aynalar sürüşümüzü kolaylaştırır. Ön camı gazete ile silmenin daha verimli olduğunu belirten kurumlar vardır. Cama müdahale edilmesi gereken bir durumla karşılaştığınızda; çıplak elle dokunmak yerine temiz bir kıyafet ya da eldiven ile dokunmak daha iyidir.
Yemek Yemek ve Cep Telefonu Kullanmaktan Kaçının !
Sürüş esnasında yemek yemek, cep telefonu kullanmak gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan kaçınmalıyız. Özellikle uzun yolculuklar yapıyorsak belli aralıklarla durup egzersiz yapmalı ve hafif besinler tüketmeliyiz. Yolculuğa başlamadan önce iyice dinlenmiş olmaya özen göstermeliyiz.
Az da Olsa Alkol Kullanmayın !
Alkollü iken araç kullanmamak gerektiğini hepimiz biliriz. Ama bir kadeh içtim bir şey olmaz diyerek direksiyon başına geçtiğimiz zamanlarda olmuştur. Bunu kesinlikle yapmamalıyız. Çünkü alkol beynimize set çekerek düşünme yetimizi etkiler, algılarımıza zarar verir ve reflekslerimizi yavaşlatır. Aynı yan etkiler sigara içinde geçerlidir ve reflekslerimizi yavaşlatan her şey trafikte tehlike demektir.
Takip Mesafesini Koruyun
Karanlıkta önümüzdeki araç ne kadar hızlı gidiyor, aramazdaki mesafe ne kadar karar vermek zordur. Bu nedenle yavaşlamalı ve takip mesafesini koruduğumuzdan emin olmalıyız. Trafikte diğer sürücüleri de düşünmeliyiz. Eğer bir aracı takip ediyorsak ya da karşıdan gelen araç varsa uzun farlarımızı yakmamamız düşünceli bir davranış olur.
Gece veya gece karanlığından önce sürüş sırasında bu ipuçlarından yararlanın. kontrolünüz dışında gerçekleşecek her bir durum için kasko, güven demektir. Bu konuda uygun teklifler ve detaylar için AIG Sigorta' yı arayabilirsiniz. Unutmayın, siz ve ailenizden daha değerli bir şey yok !