• 0212 370 43 43
    Hemen arayın, sigorta uzmanlarımız sizi bekliyor!
    Pzt-Cmt 
    09:00-18:00
  • AIG dünya genelinde 100'e yakın ülkede 60.000'den fazla çalışanı ile her gün 120 milyon USD'ye yakın hasar ödemesi yapmaktadır.

Güvenli Sürüş İçin Doğru Koltuk Pozisyonu

04.13. 2014

Ehliyet sınavında araca biner binmez ilk olarak koltuğunu ayarlayan birçok kişi; ehliyetini aldıktan sonra aynı özeni göstermiyor. Hâlbuki beklenmedik durumlarda araca zamanında ve uygun şekilde müdahale edebilmek için koltuk ayarının yapılması son derece önemlidir. Olası bir kaza anında yaralanmaların minimum düzeyde olması ve uzun yolculuklarda ağrıların önlemesi açısından önemli olan koltuk ayarı ile ilgili faydalı bilgileri sizin için derledik.


Debriyaja Tam Basacak Şekilde Ayarlanmalı

Güvenli sürüş için fren ve debriyaj pedallarının rahat kullanılması şarttır. Bu nedenle doğru koltuk pozisyonunu ayarlamaya buradan başlamak gerekir. Debriyaj ve frene tam basıldığında bacak düz olmamalı ve koltuk pedala yetişmek için vücudu hareket ettirmeyecek şekilde ayarlanmalı; dizin 150 derecelik açı yapacağı şekilde koltuğu ayarlamanın hem güvenlik hem de sağlık açısından ideali olduğu unutulmamalı.


Koltuk ile Sırt Arasında Boşluk Olmamalı

Pedal kullanımı ile ilgili ayarlamalar yapıldıktan sonra koltuğun sırtlığı ayarlanır. Koltuğu mümkün olduğu kadar dik kullanmak hâkimiyet ve görüş açısı bakımından önemlidir. Sürücü oturduğunda sırtı ile koltuk arasında boşluk kalmamalı. Bu pozisyon hem sırt ve bel ağrılarını azaltır hem de olası kaza anında hasarı minimuma indirir. Sırtlık ayarını yapılırken direksiyon hâkimiyeti ön planda tutulmalıdır. Sürücü tam tur çevirdiğinde direksiyona rahat bir şekilde yetişebilmeli, sırtını koltuktan ayırmasına gerek kalmamalı.

Koltuk Başlığı Hayat Kurtarır

Koltuğun en hayati parçalarından biri olan başlığın kafa hizasında ayarlanması gerekir. Başlığın üst kısmı ile başın en üst kısmı aynı yükseklikte olmalı ve yatay mesafe iki santim olacak şekilde ayarlanmalı. Koltuk başlığı kaza esnasında boynu incinmeden korur, arkadan çarpma durumunda ise hayat kurtarıcı bir rol üstlenir..  

Direksiyon Ayarı ve Tutuşu

Koltuk ayarlarını yaptıktan sonra -özellikle ilk kez kullanılacak otomobillerde- direksiyon ayarı da yapılmalıdır. Direksiyonun dizlere çarpmaması, direksiyon ayarlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Özellikle tam tur çevrileceği durumlar da düşünülerek yapılması gereken direksiyon ayarı, direksiyon tutuşuyla da bağlantılıdır. Direksiyon, en hızlı şekilde manevra yapmaya izin veren saat 9’u 15 geçe diye tabir edilen şekilde tutulmalıdır. Ayrıca korna, silecek, sinyal gibi ihtiyaçlara da en kolay bu pozisyonda ulaşılır. Direksiyonu tutarken kollar çok gergin olmamalıdır. Doğru açıyı bulmak için; sırtımız koltuğa tam dayanır haldeyken kolumuzu uzattığımızda bileğimizin direksiyonun en üst bölümüne gelmesi yeterlidir.

Güvenli sürüş için aldığınız her türlü önleme rağmen beklenmedik durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu tarz durumlar için kasko, güven demektir. AIG Kasko sigortası hakkında detaylı bilgi almak ve birbirinden uygun tekliflerinden  yararlanmak için AIG  Sigorta’yı arayabilirsiniz. Unutmayın, hiçbir şey sizden ve ailenizden daha değerli değil!






OneAIG Footer Carousel