Otomobillerde zamanla aşınma, sürtünme ve benzeri durumlardan kaynaklanan çirkin görünümler ortaya çıkabilir. Jantları doğru bir şekilde boyayarak sağlıklı bir görünüm elde edilebilir. Jant boyama işlemi için kullanılabilecek birkaç farklı yöntem bulunur. Krom kaplama, bijonlar ve jant göbekleri gibi farklı sayıda unsurları bulunan jantların deneyim ve ustalık isteyen ve aynı zamanda zahmetli işlemlerdir.
Boyama Öncesi Zeminin Temizlenmesi
Boyanmaya ihtiyaç duyan jantların, düzgün bir şekilde boyanabilmesi için sökülmesi gereklidir. Bijonlar ve jant göbeği gibi unsurların boyama işlemine dahil edilmesi istenmemesi ve aynı zamanda yapılacak işlemlerden lastiklerin etkilenmesini önlemek amacıyla sökülen jantlar, çeşitli markalar altında satılan yoğun jant temizleyici spreyleri uygulanır. Bu uygulamanın ardından bir süre beklenir ve yıkanan jantlarda kalan boya artıkları temizleme malzemesi ile silinerek temizlenir.
Boya Kalıntılarına Dikkat
Jant üzerinde boya kalıntılarının tamamıyla temizlenmemesi, yenilenen görüntüsünde kabarmaların ve daha kısa süre dayanıklılık göstermesine neden olur. Bu yüzden kesinlikle
boyaları tamamen sökülen jantın pürüzsüz olacak şekilde temizlenmesi gerekir. Temizleme işleminden sonra jantın sadece ana metal yüzeyi kalmalıdır.
Jant Yüzeyi Pürüzsüz Yapılmalı
Jant yüzeyinin pürüzsüz olması yapılacak boyanın daha şık durmasını sağlayacak ve daha uzun süreli dayanıklılık sağlayacaktır. Jant kenarları ve fırçalanan kısımların 180 ve 220 zımpara kağıtları ile zımparalanır. Yoğun jant temizleyici sprey sıkılan jantlar bir süre o halde bırakılır. Daha sonra yeniden her yanı yıkanır.
Jantın Boyanmayacak Kısımlarının Kapatılmalı
Boyama öncesinde sentetik tinerle jantların yüzeyini sildikten sonra boyama stiline göre janta maskeleme bandı yapıştırılır. Boya tek bir renk olabildiği gibi
jant modelleri açısından çift renk olarak seçilebilir. Jant maskeleme bandı bu konuda kolaylık sağlar.
Jant Boyama Nasıl Yapılır?
Bu işlemin ardından
jant boyama spreyi ile 20 cm mesafeden bir kat boya yapılır. İlk kat boyanın 10 ila 15 dakika kadar süre kurumaya bırakılması gerekiyor. İlk kat boyanın akan yerlerini 220 zımpara kağıdı ile düzleştirdikten sonra ikinci kat boyada aynı mesafeden sıkılır.
İkinci kat boyanın ardından sprey vernik sıkılır. 10 dakika kadar kurumasının ardından ikinci kez dayanıklılığını arttırabilmek için ikinci bir kat vernik daha sıkılır. Böylece jantların tamamen orijinal ve göz alıcı bir görünüme kavuşması sağlanabilir. Aynı işlemler yardımıyla jant kapağı boyama işlemi de pratik şekilde yapılabilir.
Kontrolünüz dışında gerçekleşecek her durum için AIG Kasko Sigortası yanınızda. “
Online Kasko Teklifi Al” sayfamızı ziyaret ederek, uygun kasko teklifleri alabilirsiniz.