Hasarlı bölgeye zımparaları yapıldıktan sonra sıra astar çekme işlemine gelir.
Plastik kaportaboyama işlemi öncesi astarın çok iyi çekilmesi gerekir. Astar işlemi için bantlama işleminde çok titiz davranılmalıdır. Aracın boya değmemesi gereken kısımlarının boyanmaması için bantlama işleminin iyi yapılması çok önemlidir. Sadece astar atılacak bölge ve zımpara ile genişletilen kısımlar açıkta kalacak şekilde, aracın diğer kısımları bantlanarak kapatılır.
Plastik Boyama İşleminin Önemli Aşamaları Nelerdir?
Bantlama en iyi şekilde yapıldıktan sonra “Kaporta boyama nasıl yapılır?” sorusuna da yanıt vereceğiz. Boyama işlemi yapılmadan önce ilk olarak plastik boya ile astar çekilir. Astar çekilirken dikkat edilmesi gereken nokta, işlemden sonra biraz kurumasının beklenmesidir. İki kat astar çekileceği için her boyama işlemi sonrası yaklaşık 10 dakika beklemek iyi olacaktır.
Kaporta Boyama İşlemleriyle Birlikte Plastik Kaporta Tamiri
Astarlanan yüzey iyice kuruyunca tekrar ince zımpara ile geçilip pıhtıların yok edilmesi sağlanır. Özel zımpara bezleri kullanılarak astarlı olan bölge temizlenir. Silme işlemi ile birlikte biraz hava tutmak iyi olur. Zımparalama sayesinde ufak plastik kaporta düzeltme işlemleri de uygulanmış olur. Seçilen rengin aracın renk kodu ile aynı koda sahip olması gerekir. Araçların rengine uyan boya iki kat olacak şekilde atılır. Boya çeşitlerine göre kat sayısı değişir. Son olarak ise eski ve yeni katla birleşen yere yama tineri uygulanır.
Plastik Kaporta Tamiri Nasıl Yapılır?
Plastik kaportanın hasar durumuna göre, yapılan boyama işlemi ile aracınız kısa sürede eski haline gelir. Plastik kaporta işlemleri dikkat gerektirdiği için işlem sırasının çok iyi takip edilmesi gerekir. Araç kaskonuzu yaptırdığınız zaman plastik kaporta tamiri işlemleri için daha az harcama yaparsınız.