• AIG Sigorta Uzmanı iletişim | AIG Kasko Değeri Hesaplama
    0212 370 43 43
    Hemen arayın, sigorta uzmanlarımız sizi bekliyor!
    Pzt-Cmt 
    09:00-18:00
2013 Yılı dünyanın en iyi sigorta şirketi | AIG Sigorta Kasko Hesaplama
  • AIG dünya genelinde 100'e yakın ülkede 60.000'den fazla çalışanı ile her gün 120 milyon USD'ye yakın hasar ödemesi yapmaktadır.

Uykusuzluk ve Yorgunluk İçin Ne Yapmalı

03.12. 2015

Uykusuz kalan bir bedenin ne gibi sonuçlara neden olabileceğini hiç düşündünüz mü? Günümüzde trafik kazalarının ciddi bir kısmı uykusuzluk sebebi ile yaşanıyor. Uykusuz kalan sürücü bir süre sonra direksiyona odaklanamıyor, bunun sonucunda da genellikle ölümle ve/veya yaralanmayla neticelenen kazalar meydana geliyor. 

Trafik Kazalarının Yüzde Kaçı Uykusuzluktan Kaynaklanır?

Her gün yüzlerce kaza meydana geliyor olsa da kazaların yaklaşık yüzde 20'si genellikle uykusuzluk ve yorgunluk nedeniyle yaşanıyor. Bu oran zaman zaman alkollü araç kullanımı nedeniyle yaşanan kazaların oranını bile geçebiliyor. Düşüncelerini toplamakta güçlük çekme ve tepkilerin yavaşlamasıyla kendini belli eden uykusuzluk, zamanla hızın kontrol edilmesine de engel olarak kazaların yaşanmasına ortam hazırlıyor.


Uyku Hangi Zamanlarda Kazalara Sebep Olur?

Öncelikle her insanın belli zaman aralıklarında uyumaya göre programlandığını unutmamak gerekir. Bu sürelerde uyunmuyorsa veya kişi uykusunu almamışsa bu durum bir süre sonra sorun teşkil etmeye başlar. Gece saat 02.00-06.00 arası en tehlikeli zamanlar olmakla birlikte, çok az insanın bildiği öğlen vakti 12.00-16.00 saatleri de kritik uyku saatleri olarak ön plan çıkmaktadır. İleri yaşta ağır bir akşam yemeği sonrası direksiyon başına geçen kişiler için durum daha ciddi bir hal alır.

Uyku Sersemliği ile Nasıl Baş Edilir?

Uykusuzlukla mücadele etmek için yolculuk süresince her iki saatte bir en az 15 dakika mola vermeli ve mümkünse bu mola süresince uyku ihtiyacı giderilmelidir. Eğer gözler kapanmaya ve baş düşecek gibi olmaya başlarsa -otobanda dahi olsa- mutlaka acil durum hattı kullanılmalıdır. Bunları yapma imkânı olmayanların penceresini açarak temiz hava alması gerekir. Bu yöntemler bir nebze de olsa sürücünün uyku sersemliğini atmasına yardımcı olacaktır.

Yorgunluk ve Tepki Süresi Arasındaki İlişki Nedir?

Az uyuyan kişilerde yorgunluk baş gösterecektir. Uykusuzluk ve yorgunlukla beraber sürücünün yola olan dikkati azalmaya, tepki süreleri düşmeye başlar. Bu da sürüş performansı olumsuz yönde etkiler ve kazaların yaşanmasına ortam hazırlar. Yorgunluk belirtileri ilk etapta esneme ve gözlerde karıncalanma ile kendini gösterir. İleri durumlarda ise başı dik tutmada zorlanma ve odaklanma güçlüğü görülür. Daha tehlikeli olan bu belirtiler kazaların yaşanmasına sebebiyet verebilir.

Yorgunlukla Nasıl Mücadele Edilir?

Yorgunlukla mücadele etmek için -direksiyon başına geçmeden önce- zamanı uyuyarak, en verimli şekilde kullanmak gerekir. Uykuluyken -yasal limitin altında bile olsa- alkol kullanmamak önemlidir. Direksiyon başındayken ise düzenli aralıklarla mola vermek, yorgunluğun sürüş kalitesine olumsuz etkilerini bir nebze de olsa ortadan kaldıracaktır. Günde ortalama 9 saatten fazla araç kullanmak da yorgunluk ve dikkat kaybına neden olur.

Kaskosu olmayan bir aracın, kaza, çalınma, yanma gibi durumlar karşısında hiçbir güvencesi olmadığı, bu gibi olumsuzlukların yaşanabileceği göz önünde bulundurularak kasko yaptırılması gerektiği unutulmamalıdır.

Kontrolünüz dışında gerçekleşecek her durum için AIG Kasko Sigortası yanınızda. Uygun fiyatlarla teklif almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


OneAIG Footer Carousel