• 0212 370 43 43
    Hemen arayın, sigorta uzmanlarımız sizi bekliyor!
    Pzt-Cmt 
    09:00-18:00
  • AIG dünya genelinde 100'e yakın ülkede 60.000'den fazla çalışanı ile her gün 120 milyon USD'ye yakın hasar ödemesi yapmaktadır.

Viraj Esnasında Bilinmesi Gerekenler

06.18. 2014

Trafikte yapılan hataların başında viraj giriş ve çıkış noktalarında yapılan hatalar yer alıyor. Gerek ideal hız limitlerine uyulmaması gerekse yanlış dönüş açılarıyla birçok kaza meydana gelmektedir. AIG Blog olarak viraj dönüş tekniği konusunda bilgilendirme yapmanın yararlığı olacağını düşündük.  İşte viraj alırken yapmanız gerekenler. 


Yavaş Gir Hızlı Çık Kuralı (Slow İn Fast Out) 

Dünyaca kullanılan tekniklerden bir tanesi “yavaş gir hızlı çık” kuralıdır.  Bu kuralı uygulamak için, viraja gelmeden önce hızınızı sabitlemeli gerekirse hızınızı düşürmelisiniz. Apeks noktasına(virajın çıkış noktası) kadar sabit bir hızla yol aldıktan sonra, düz yolda yasal hız limitleri çerçevesinde dilediğiniz hıza ulaşabilirsiniz. Bu sayede hem can güvenliğinizi kontrol altına alabilir, viraj esnasında gereksiz fren kullanımından kaçınarak fren aksamınızın ömrünü uzatabilirsiniz.

Tekerlek İstikameti, Vites Durumu ve Hız

Yavaşlamayı viraja girmeden yani, aracınızın dört tekerleği de aynı istikamete baktığı anda yapmalısınız. Ayrıca hatırlatmakta fayda var, viraj esnasında vites değiştirmek oldukça zararlıdır. İdeal vitesinizi viraja girmeden seçmiş olmalısınız. İdeal vitesinizi seçtikten sonra, virajın çıkış noktasına kadar direksiyonu sıkı bir şekilde tutmalı ve hızınızı sabitlemelisiniz.

Önden Çekişli Otomobiller Virajdayken 

Önden çekişli otomobiller ile ideal hız limitlerinin üzerine çıkılması durumunda, bu tarz araçlar kafadan kayma eğilimi gösterirler. Kafadan kayma meydana gelmemesi için, Lit-Off tekniği ile yani, ayağınızı kısa süreli gazdan kaldırıp tekrardan basma işlemi uygulayarak kaymanın meydana gelmesini önleyebilirsiniz.

Arkadan İtişli Otomobiller Virajdayken

Arkadan itişli otomobiller ile virajlarda ideal hız limitlerinin üzerine çıkılması durumunda, viraj girişinde arkadan viraj çıkışında ise kafadan kayma meydana gelir. Bu kaymaların meydana gelmesi durumunda bu sefer farklı bir teknik uygulamalıyız. Bu teknik ise şu şekilde; kayma meydana geldiği an gazı kesmeyerek viraj dönüşünün tam tersine doğru direksiyonu dengeli bir şekilde kırmalı ve kontra yapmalıyız. Kaymanın meydana gelmesi sırasında paniğe kapılarak kesinlikle gaza daha fazla yüklenmemeli veya frene basarak hızımızı düşürmemeliyiz.


Dört Çeker Otomobiller Virajdayken  

Dört çeker otomobiller ideal hızın üzerinde bir hızla viraja girdiği zaman, viraj girişinde önden çekişli otomobiller gibi kafadan, viraj çıkışlarında ise arkadan itişli otomobiller gibi arkadan kayma yapar. Bu kaymalar bazı durumunda merkezi yani tümden kaymaya da yol açabilir. Fakat dört çeker özelliği ile otomobil ne kadar kayarsa kaysın kendi imkanları ile yolda kalmayı başarır. Bu yüzden sürücülerin üstün gayret göstermeleri gerekmez. Fakat yine de “hızım ne olursa olsun araç kendini toplar” mantığıyla hareket etmemeli, ideal hız seviyelerini korumalıyız.

Bu kaymalar meydana geldiği sırada ayağınızı gazdan çekmemeniz otomobilinizin kısa süreli kaydıktan sonra tekrar yerine gelmesini sağlayacaktır. Gaz kesmeniz durumunda arkadan itişli ve önden çekişli otomobillere kıyasla daha ağır olduklarından dolayı, iki üç kat daha kayma meydana gelerek daha tehlikeli sonuçlara yol açacaklardır.

Yukardaki bahsedilen ideal hız limitleriyle kurtarılabilir kazalar içindir. İdeal limitlerin üzerine fazlaca çıkılması, doğacak sonuçları değiştirmez.  Aldığınız önlemlere rağmen beklenmedik durumlarda AIG Sigorta yanınızda. İhtiyaçlarınızı karşılayacak en uygun kasko sigortası tekliflerine ulaşmak için AIG - Kasko Sigortası sayfasını ziyaret edin. 


OneAIG Footer Carousel