• 0212 370 43 43
    Hemen arayın, sigorta uzmanlarımız sizi bekliyor!
    Pzt-Cmt 
    09:00-18:00
  • AIG dünya genelinde 100'e yakın ülkede 60.000'den fazla çalışanı ile her gün 120 milyon USD'ye yakın hasar ödemesi yapmaktadır.

Hava Yastıkları (Airbag) Nasıl Çalışır?

12.08. 2014

Hava yastığı, otomobiller başta olmak üzere birçok motorlu araçta kullanılan güvenlik ekipmanlarıdır. Bu sistemlerin araçlarda kullanılmasının en temel nedeni; çarpışma sırasında araç içerisinde bulunan kişilerin ölümüne veya ciddi derecede yaralanmalarına sebep olabilecek noktalarda maksimum koruma sağlamasıdır. Araç güvenliği ile ilgili olarak birçok sistem her an aktif pozisyonda hizmet verirken, airbag’ler kazanın gerçekleştiği andan itibaren devreye girerek sürücü ve yolcuların güvenliğini sağlamaktadır.

Airbag’lerin Çalışma Prensibi  

Airbag’in çalışma sistemi nasıldır? İlk olarak, aracın ön, arka, yan ve tavan kısımlarına konulan sensörler, kaza sırasında aldığı darbeyi fabrikasyon verileri ile otomatik olarak karşılaştırır. Bu karşılaştırma neticesinde darbenin şiddeti standart verilerin üzerinde ise; sistem otomatik olarak devreye girer ve hava yastıkları şişmek suretiyle bulunduğu bölgedeki yolcuların kafa, göğüs, omuz ve diz bölgelerinin zarar görmesinin önlemini almış olur. 


Hava Yastığı Nasıl Şişer? 


Araç içerisine bulunan hava yastığı nasıl çalışır? Aracın etrafında bulunan sensörlerin kaza sırasında aldığı darbeyi NaN3 kimyasal maddesinin bulunduğu tüpe sinyal göndermesi ile işlem başlar. Gönderilen bu sinyal o bölgede küçük bir ısınma meydana getirir. Isınmaya bağlı olarak NaN3 kimyasalı nitrojene dönüşerek hava yastığının şişmesini sağlar. Hava yastığının şişme süresi ile ilgili olarak saniyenin 3’te 1 birinden daha az ve şişme hızıyla ilgili olarak da yaklaşık 300 Km/h ile gerçekleştiğini söyleyebiliriz.


Hava Yastığı Tamiri

Kaza sırasında güvenlik amaçlı olarak açılan hava yastığı tamiri nasıl yapılır? Araç içerisinde güvenlik ekipmanı olarak hizmet veren bu sistemin, eskisi gibi yeniden sorunsuz bir şekilde hizmet verebilmesini sağlayabilmek için yetkili servis ile görüşülmesi gerekir. Yetkili servis ilk olarak, airbag sisteminin içerisinde bulunan tüpe NaN3 gazını doldurur. Kaza sırasında patlayan plastik aksam yenisi ile değiştirilirken, açılan hava yastığı yeniden içerisine yerleştirilir.

Hava Yastığı Sensörleri

Sistemin kaza sırasında çalışmasını sağlayan tek parça airbag hava yastığı sensörleridir. Aracın belirli noktalarına konulan sensörlerin her biri farklı hava yastığını çalıştırma ile görevlidir. Kaza sırasında darbe almayan hava yastığı kesinlikle açılmaz. Yani, araç önden çarptığı zaman, tavan kısmında ve aracın yan kısımlarında bulunan airbag’ler kesinlikle devreye girmez. 

Hava yastıkları; kaza sırasında alınabilecek hasarı en aza indirecek şekilde tasarlanmıştır. Aldığınız önlemlere rağmen, yine de meydana gelecek her bir durum için kasko, güven demektir. Bu konuda uygun teklifler detaylar için AIG Sigorta'yı arayabilirsiniz. Unutmayın, siz ve ailenizden daha değerli bir şey yok.






OneAIG Footer Carousel